8 marca 2014

Typowy Dietetyk: RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA


Jest to stan, w którym zostaje zachowany swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.
Nasz organizm posiada wiele mechanizmów regulujących środowisko wewnętrzne, ale nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju. W procesach utleniania węglowodanów, tłuszczów i białek powstaje kwas węglowy. (w większości jest wydalany w postaci dwutlenku węgla przez płuca)




zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej
acydoza (kwasica) - stan nagromadzenia we krwi nadmiernych ilości substancji o charakterze kwaśnym lub niedobór substancji o charakterze zasadowym, powodujący zaburzenia równowagi i przesunięcie jej w kierunku kwasowym
alkaloza (zasadowica) - zaburzenia w kierunku wzrostu pH



skutki zakwaszenia organizmu
W praktyce częściej mamy do czynienia z zakwaszeniem organizmu niż z alkalozą. Objawami przewlekłego zakwaszenia organizmu, gdy brak innych zaburzeń stanu zdrowia, są: stałe zmęczenie (nie ustępujące po odpoczynku), bóle głowy, utrata apetytu, zły stan cery, starczy wygląd, apatia, zaburzenia w przemianie materii i gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia. Sprzyja też powstawaniu nadciśnienia, cukrzycy i kamicy nerkowej.

produkty spożywcze a gospodarka kwasowo-zasadowa ustroju
Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwaso- i zasado- twórczych, dlatego dieta  nie pozostaje bez wpływu na utrzymanie równowagi w organizmie. 


produkty zasadotwórcze
  • fasola sucha, buraki, ziemniaki, cebula 
  • pomidory, seler, kapusta, ogórki
  • migdały, orzechy włoskie
  • pomarańcze, cytryny, czarne porzeczki
  • truskawki, gruszki, jabłka
  • mleko

produkty kwasotwórcze
  • wieprzowina, wołowina, cielęcina
  • drób, podroby, ryby
  • jajka
  • sery podpuszczkowe 
  • pieczywo, makaron, ryż

23 komentarze:

  1. o matko a ja jem tyle jajek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post, bardzo przydatny!:D

    http://unnormall.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam dużo o diecie zasadowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy zgaga może być objawem zakwaszenia organizmu??:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie pomyślałabym, że należy zwracać aż tak dużą uwagę na pH produktów, które jemy. Bardzo pomogłas mi tym postem, dziękuję, :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny post ! :) dobrze wiedzieć ....

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo przydatny i interesujący post! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny post. Przydał mi się. Teraz wiem, że muszę ograniczyć się do spożywania pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo przydatny post, daje odpowiedź na wiele pytań, które miałam do tej pory :) Wielokrotnie po tym, jak często w krótkim okresie czasu jadłam dużo jogurtów, serów, mleka itd, miałam wrażenie właśnie takiej "kwasowatości" :)

    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja chcę się w końcu jakoś zdrowiej odżywiać ale jakoś mi to nie idzie...

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ciekawy i przydatny post :)

    OdpowiedzUsuń
  12. teraz tą wiedzą z pewnością mogę pochwalić się na biologii :D może pani 5 mi postawi!

    OdpowiedzUsuń
  13. ogólnie to nie wiedziałam takich rzeczy, więc fajnie, że tu trafiłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pierwsze słyszę o tym! ;)) Ciekawy post ;d

    OdpowiedzUsuń
  15. Słyszałam o tej diecie sporo na szczęście mi już nie potrzeba żadnej :D

    http://grapverutkaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. zainteresowało mnie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Interesujący post i bardzo przydatny! :)

    http://o-justbreathe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Ta... szkoda, że uwielbiam ryż i makaron :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Obserwuj, a ja się odwdzięcze!