Jest to stan, w którym zostaje zachowany swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.
Nasz organizm
posiada wiele mechanizmów regulujących
środowisko wewnętrzne,
ale nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania
ustroju. W procesach utleniania węglowodanów,
tłuszczów i białek
powstaje kwas węglowy. (w większości
jest wydalany w postaci dwutlenku węgla przez płuca)
acydoza (kwasica) - stan
nagromadzenia we krwi nadmiernych ilości substancji o
charakterze kwaśnym lub niedobór
substancji o charakterze zasadowym, powodujący zaburzenia równowagi i przesunięcie jej w kierunku
kwasowym
alkaloza
(zasadowica)
- zaburzenia w kierunku wzrostu pH
skutki
zakwaszenia organizmu
W praktyce częściej mamy do czynienia z zakwaszeniem organizmu
niż z alkalozą. Objawami przewlekłego
zakwaszenia organizmu, gdy brak innych zaburzeń stanu zdrowia, są: stałe
zmęczenie (nie ustępujące
po odpoczynku), bóle
głowy, utrata apetytu, zły stan cery, starczy wygląd, apatia, zaburzenia w przemianie materii i
gorsze wykorzystanie składników odżywczych
z pożywienia. Sprzyja też powstawaniu nadciśnienia, cukrzycy i kamicy nerkowej.
produkty
spożywcze a gospodarka kwasowo-zasadowa
ustroju
Produkty spożywcze
różnią się zawartością pierwiastków
kwaso- i zasado- twórczych, dlatego dieta nie pozostaje bez wpływu
na utrzymanie równowagi w organizmie.
produkty zasadotwórcze
| produkty kwasotwórcze
|
o matko a ja jem tyle jajek...
OdpowiedzUsuńŚwietny post, bardzo przydatny!:D
OdpowiedzUsuńhttp://unnormall.blogspot.com/
Słyszałam dużo o diecie zasadowej :)
OdpowiedzUsuńczy zgaga może być objawem zakwaszenia organizmu??:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie pomyślałabym, że należy zwracać aż tak dużą uwagę na pH produktów, które jemy. Bardzo pomogłas mi tym postem, dziękuję, :)
OdpowiedzUsuńFajny post ! :) dobrze wiedzieć ....
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny i interesujący post! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny post. Przydał mi się. Teraz wiem, że muszę ograniczyć się do spożywania pieczywa :)
OdpowiedzUsuńInteresujący post :)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny post, daje odpowiedź na wiele pytań, które miałam do tej pory :) Wielokrotnie po tym, jak często w krótkim okresie czasu jadłam dużo jogurtów, serów, mleka itd, miałam wrażenie właśnie takiej "kwasowatości" :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ja chcę się w końcu jakoś zdrowiej odżywiać ale jakoś mi to nie idzie...
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy i przydatny post :)
OdpowiedzUsuńteraz tą wiedzą z pewnością mogę pochwalić się na biologii :D może pani 5 mi postawi!
OdpowiedzUsuńogólnie to nie wiedziałam takich rzeczy, więc fajnie, że tu trafiłam.
OdpowiedzUsuńCiekawe.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy wpis!
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę o tym! ;)) Ciekawy post ;d
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tej diecie sporo na szczęście mi już nie potrzeba żadnej :D
OdpowiedzUsuńhttp://grapverutkaa.blogspot.com/
bardzo ciekawy post ;)
OdpowiedzUsuńzainteresowało mnie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńInteresujący post i bardzo przydatny! :)
OdpowiedzUsuńhttp://o-justbreathe.blogspot.com
Ta... szkoda, że uwielbiam ryż i makaron :(
OdpowiedzUsuńfajny post
OdpowiedzUsuń