13 grudnia 2014

Food inspirations: obiad #2






W tym poście chciałabym zwrócić Waszą uwagę na jeden ze składników kolejnego pomysłu na danie obiadowe. Wyróżniona dziś zostanie czerwona fasola. :)
Wartości odżywcze i zdrowotne czerwonej fasoli


•dobre źródło białka; fasola zawiera go nawet więcej niż mięso, choć białko roślinne jest uboższe w aminokwasy od zwierzęcego
•duża zawartość witamin z grupy B (głównie B1-tiamina); witaminy z grupy B są niezbędne dla zdrowej skóry, włosów, oczu i wątroby. Pomagają one równieżw prawidłowym działaniu układu nerwowego i są potrzebne dla dobrego funkcjonowania mózgu.
•bogata w składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk
•lekkostrawna skrobia i źródło błonnika pokarmowego
•stymuluje wzrost korzystnej dla zdrowia mikroflory jelitowej
•zawiera izoflawony, substancje które zmniejszają ryzyko wystąpienia pewnych nowotworów
 

Oto mój pomysł na obiad - Chilli con carne

Jest to znane na całym świecie danie pochodzące z amerykańskiego stanu Teksas. Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego “chile con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”. W proponowanej przeze mnie wersji będzie zawierało jeszcze kilka dodatkowych składników, m.in. wyróżnioną czerwoną fasolkę. Chili jest szybkie w przygotowaniu, mało pracochłonne i przede wszystkim ma charakter. :) Właściwości rozgrzewające papryczek chilli możemy jednak testować według kulinarnych upodobań, natomiast świetnie się sprawdzą w obecnej porze roku.


Składniki:
Wykonanie:


13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię czerwoną fasolę, a chilli con carne uwielbiam, świetne danie, zwłaszcza na chłody:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post. Osobiście lubię czerwoną fasolę, najczęściej używam ją do sałatek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, a czerwoną fasolkę bardzo lubię :)

    Ściskam mocno,
    www.NIECH-PANI-PATRZY.blogspot.com
    __________________________________
    + a u mnie: coś na jesienne chłody, zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie gotowalam jeszcze chilli con carne, ale bardzo mnie zachęciłaś do tego :))

    www.kkaasia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię czerwoną fasolkę, czasami też używam jej do sałatek warzywnych

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam chilli con carnecarne, z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja niestety nie przepadam za czerwoną fasolą :)

    zapraszam do mnie:
    www.Anita-Turowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Akurat za fasolą to nie przepadam ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. coś do fasoli nie mogę się przekonać :d

    OdpowiedzUsuń
  10. Hym , bardzo ciekawa notka ;)
    http://definition-of-dreams.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Obserwuj, a ja się odwdzięcze!