30 września 2014

Food inspirations: obiad #1





Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Przywędrowała do nas z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku „zucchina” to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Im młodsza, tym smaczniejsza, kiedy ma ok. 15 – 20 cm jest najdelikatniejsza. Młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy.



 

Składniki odżywcze w cukinii

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Cukinia w 90 proc. składa sie z wody, jest więc warzywem niskokalorycznym - ma zaledwie 15 kcal na 100 g. Dlatego często używana jest w dietach. Spożywanie cukinii pozytywnie wpływa na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności, sprzyja przemianie materii.


Oto mój pomysł na obiad:
-cukinia   -kasza jaglana   -pomidory   -cebula   -czosnek   -szczypiorek   -mięso mielone   -przyprawy

Wykonanie:
-cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, przy pomocy łyżki usuwamy środek warzywa tworząc  z cukinii łódeczki                                       (w przypadku młodej cukinii usunięty mięsisty środek będzie przydatny do przygotowania farszu)
-gotujemy około pół szklanki kaszy jaglanej na sypko
-na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku, następnie dodajemy pokrojone pomidory i środek cukinii
-gdy już wszystkie składniki będą lekko podsmażone i miękkie, dodajemy jeszcze mięso mielone i przyprawiamy, mieszamy i dusimy całość razem przez kilka minut, na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, która zagęszcza nam farsz
-cukinie wypełniamy przygotowanym  farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni
-na kilka minut przed ostatecznym wyjęciem cukinii z piekarnika możemy posypać je startym żółtym serem, a następnie przed podaniem udekorować szczypiorkiem

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na obiad ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie <3
    https:/crazystrawberryxd.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na zdjęcia od razu przyszło mi na myśl, że muszę coś podobnego przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne zdjęcia super wpis
    ! Zapraszam: http://blogmanekineko.blogspot.com/
    Jeśli mój blog Ci się spodoba zaobserwuj go, a z pewnością zrobię to samo

    _manekineko_
    blogmanekineko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada pysznie, lubie cukinie :)
    http://eveline-world.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię i robię z niej wiele rzeczy, ale tego nie znałam. Na pewno wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie to wygląda. :D Na pewno kiedyś zrobię. ;)

    http://daarson.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Obserwuj, a ja się odwdzięcze!