Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Przywędrowała do nas z Włoch, stąd też jej
nazwa. Po
włosku „zucchina” to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona,
żółta lub pasiasta. Im młodsza, tym smaczniejsza, kiedy ma ok. 15 – 20 cm jest
najdelikatniejsza. Młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy.
Składniki odżywcze w cukinii
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest
ceniona za wysoką wartość dietetyczną.
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.
Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Cukinia w 90 proc.
składa sie z wody, jest więc warzywem niskokalorycznym - ma zaledwie 15 kcal na
100 g. Dlatego często używana jest w dietach. Spożywanie cukinii
pozytywnie wpływa na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności,
sprzyja przemianie materii.
|
Oto mój pomysł na
obiad:
-cukinia -kasza jaglana
-pomidory -cebula -czosnek -szczypiorek -mięso
mielone -przyprawy
Wykonanie:
-cukinie myjemy,
kroimy wzdłuż na pół, przy pomocy łyżki usuwamy środek warzywa tworząc z cukinii łódeczki (w
przypadku młodej cukinii usunięty mięsisty środek będzie przydatny do
przygotowania farszu)
-gotujemy około pół
szklanki kaszy jaglanej na sypko
-na rozgrzanej
patelni z niewielką ilością tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i
ząbek czosnku, następnie dodajemy pokrojone pomidory i środek cukinii
-gdy już wszystkie
składniki będą lekko podsmażone i miękkie, dodajemy jeszcze mięso mielone i
przyprawiamy, mieszamy i dusimy całość razem przez kilka minut, na koniec
dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, która zagęszcza nam farsz
-cukinie wypełniamy
przygotowanym farszem, układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i zapiekamy
przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni
-na kilka minut przed ostatecznym wyjęciem cukinii z
piekarnika możemy posypać je startym żółtym serem, a następnie przed podaniem
udekorować szczypiorkiem
Smacznego!
Bardzo fajny pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie <3
https:/crazystrawberryxd.blogspot.com/
Mmm... ;-)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńoo, wygląda mniami :))
OdpowiedzUsuńPatrząc na zdjęcia od razu przyszło mi na myśl, że muszę coś podobnego przygotować :)
OdpowiedzUsuńLubię cukinię :)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie, lubie cukinie :)
OdpowiedzUsuńhttp://eveline-world.blogspot.com/
Uwielbiam cukinię i robię z niej wiele rzeczy, ale tego nie znałam. Na pewno wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie to wygląda. :D Na pewno kiedyś zrobię. ;)
OdpowiedzUsuńhttp://daarson.blogspot.com/