Dlaczego warto jeść truskawki i jagody?
Dlaczego
warto jeść truskawki?
Truskawka
to witaminowa i mineralna bomba - źródło kwasu foliowego, potasu, błonnika
Pomocnik
w odchudzaniu - obecne w nich związki fitochemiczne zmniejszają
stężenie glukozy we krwi po posiłku bogatym w skrobię
( dzięki temu również kontrolują
cukrzycę typu II)
Jedząc
truskawki skutecznie wspieramy odporność naszego organizmu. Porcja 8
truskawek zawiera więcej witaminy C niż
owoc pomarańczy.
Oprócz
tego truskawki są źródłem związków zapobiegających
nowotworom i chorobom serca ( flawonoidy, antocyjany, katechina)
Truskawki
- dobre rady
Truskawki średniej
wielkości są zazwyczaj smaczniejsze niż
te duże
okazy.
Owoce
powinny być twarde i suche. Powinny mieć szypułki oraz czerwony kolor i
charakterystyczny zapach. Przechowywane w lodówce mogą zachować świeżość maksymalnie przez kilka dni.
Dlaczego
warto jeść jagody?
●
chronią przed słońcem:
antocyjany tworzą naturalny filtr słoneczny,
pochłaniając szkodliwe promienie UV. Dlatego
powinny je jadać osoby, które długo
przebywają na słońcu.
●
działają jak
antybiotyk: bakteriobójcze właściwości jagód sprawdzają się
przy bakteriach E.coli, które
są główną przyczyną dolegliwości
jelitowych, ale i przy infekcjach przewodu moczowego. (działanie nie jest tak silne jak kuzynki
jagód – żurawiny).
●
odtruwają: odwar i sok z jagód wiążą
toksyny bakteryjne i sole metali ciężkich.
●
regulują trawienie: suszone lub gotowane działają
przeciwbiegunkowo, ale surowe mogą powodować
rozwolnienie (za to pomagają przy zaparciach). Dzięki
dużej zawartości garbników zarówno
sok, jak i napar z jagód uszczelniają błony
śluzowe żołądka, neutralizują
szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają perystaltykę
jelit.
●
przeciwdziałają
anemii: zawierają bowiem mirtylinę,
przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, który uelastycznia naczynia krwionośne
i wraz z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.
●
zapobiegają miażdżycy:
antyutleniacze obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą
dobrego. W tym dziele ma też swe zasługi błonnik – spora część
cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego, zanim przeniknie do układu
krwionośnego. Zawarte w jagodach substancje wzmacniają
naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla
cholesterolu.
●
poprawiają wzrok: antocyjany wpływają
korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają
regenerację rodopsyny – barwnika obecnego w siatkówce
oka, odpowiedzialnego za dobre widzenie po zmroku.
●
regulują poziom cukru: zawarte w owocach
jony chromu i glukokininy, jak również obecne w liściach
garbniki sprawiają, że jagody nazywane są
roślinną insuliną.
Uwielbiam truskawki i jagody/borówki. Moim zdaniem nie trzeba nawet patrzeć na + jedzenia ich, po prostu są smaczne i naturalne ♥
OdpowiedzUsuńxoxo
chudabaza.blogspot.com
Oooo, akurat wczoraj zjadłam truskawki <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki i jagody. Może zrobisz post o tym jak zdrowo i smacznie je przyrządzić. Jakieś przepisy na deser. Mogłabyś też zrobić post o tym dlaczego warto jeść Np. Maliny, arbuzy :D post bardzo przydatny :D
OdpowiedzUsuńŚwietny i przydatny post ! ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są te owoce i akurat je uwielbiam najbardziej. Teraz też wiem, że to dobrze, że je jem :D
OdpowiedzUsuńJagody, truskawki i ostrężyny są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://martusiadlawszystkich.blogspot.com/
Dlaczego ja mam uczulenie na truskawki :((((((((
OdpowiedzUsuńPost super - nawet nie wiedziałam że mają tyle właściwości te owoce!
Naprawdę bardzo ciekawy post ! :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciekawostki to coś co lubię :)
OdpowiedzUsuńObserwuję, aby być na bieżąco z "jedzeniowymi" nowinkami :)
Pozdrawiam,
http://messsinspirations.blogspot.com/
super post, nie wiedzialam wielu rzeczy
OdpowiedzUsuńhttp://eveline-world.blogspot.com/
Nie dość, że pyszne, to jeszcze tak pożyteczne dla naszego organizmu! Ideały :))
OdpowiedzUsuńhttp://passionsofcolourday.blogspot.com/
Pychotka! :) Uwielbiam takie owoce!
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny post ;) Ja w tym roku zjadłam tyle truskawek :D Szkoda, że sezon na nie się kończy, ale teraz poluję na jagody :D
OdpowiedzUsuńhttp://andthinkpositive,blogspot.com/
Super pomysł na posta:) Nie wiedziałam, że jagoda ma aż tyle cennych składników:)
OdpowiedzUsuńhopefulness5.blogspot.com
Mniam, uwielbiam te owoce. Przydatny post, bardzo fajnie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://martyna-mafka3.blogspot.com/
Nie wiedziałam, że jagody są aż tak zdrowe!
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię na rozdanie na moim blogu!
link do rozdania - KLIK
Ja je uwielbiam kocham za to sezon letni jogurt naturalny trochę truskawek , jagód i pycha aż rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te owoce, szkoda, że są tylko przez jeden sezon i znów trzeba czekać cały rok... :( a te ze sklepów, które kupimy zimą często smakiem bardziej przypominają ziemniaki niż truskawki :( ale może to ja się czepiam, bo nauczyłam się jeść owoce prosto z krzaczka :p
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki i jagody ;) Świetny post :D
OdpowiedzUsuńmm najlepsza rzecz na świecie - truskawki :)
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy post, uwielbiam truskawy! :)
OdpowiedzUsuńjagody to zdecydowanie moje ulubione owoce! ciekawa notka :)
OdpowiedzUsuńsą to jedne z moich ulubionych owoców
OdpowiedzUsuńps. a u mnie? METALICZNE MOKASYNY - MUST HAVE SEZONU
Kocham owoce, a jagody i truskawki to jedne z moich ulubionych. ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam: http://qllever.blogspot.com/
mam ostatnio taaaką ochotę na truskawki, a nigdzie nie mogę ich znaleźć, a teraz to już w ogóle nie przestanę o nich myśleć!
OdpowiedzUsuńTruskawki i jagody <3
OdpowiedzUsuńhttp://operacja-kojot.blogspot.com/
truskawki pycha!
OdpowiedzUsuńPrzydatny post ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : http://headinthecloudss1.blogspot.com/
szkoda tylko, że truskawki to owoce sezonowe.
OdpowiedzUsuńa ja nie jadam owoców :(
OdpowiedzUsuńzajrzysz?
Wow! Super blog, wiele przydatnych informacji :)
OdpowiedzUsuńObserwuję
zapraszam na nowy post- KLIK!
Uwielbiam jagody! :)
OdpowiedzUsuń