Określenie
"tłuszcz" obejmuje zarówno grupę produktów spożywczych, jak i
składników pokarmowych. Produkty spożywcze (np. masło, margaryna, oleje
roślinne) noszą nazwę tłuszczów widocznych. Z kolei lipidy będące
naturalnymi składnikami rożnych produktów (np. mięsa,
ryb, mleka) nazywamy tłuszczami niewidocznymi. W przeciętnym pożywieniu
naszego społeczeństwa występuje około 45% tłuszczu widocznego i około 55%
tłuszczu niewidocznego (!) Ponadto tłuszcze i kwasy tłuszczowe możemy podzielić
na: nasycone i nienasycone ( jednonienasycone, wielonienasycone - omega 3 i omega 6). Proces utwardzania
ciekłych olejów roślinnych (podczas produkcji margaryn) prowadzi do powstawania
nienasyconych kwasów o konfiguracji trans, które
naturalnie występują też w mleku, przetworach mlecznych i mięsie przeżuwaczy.
- 1g tłuszczu = 9 kcal
- udział energii z tłuszczu w diecie podstawowej powinien wynosić ok. 30%
- maksymalne dzienne spożycie tłuszczów trans nie powinno przekraczać ok. 2
Znaczenie tłuszczów
- źródło i główna forma
zapasu energii
- budulec
błon komórkowych i białej masy mózgu- ułatwiają odczuwanie
smaku i przełykanie pokarmu
- hamują skurcze
żołądka i wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego
- jako tłuszcz
podskórny chroni przed nadmierną utratą ciepła
- jako tłuszcz
okołonarządowy stabilizują narządy wewnętrzne ciała
- dostarczają składników
do produkcji hormonów tkankowych
- wpływają
na stan skóry i włosów (nośnik witamin A,D,E,K)
Masło czy margaryna? Czym smarować?
MASŁO
|
MARGARYNA
|
||
tak
|
nie
|
tak
|
nie
|
zawiera naturalne witaminy i składniki mineralne |
bardziej kaloryczne
(porcja masła 5g to około 37 kcal) |
dostarcza
niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
|
tłuszcz przetworzony, trudniejszy do strawienia |
łatwo przyswajalny tłuszcz (14% stanowią krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe |
zawiera cholesterol
|
tłuszcz rośliny nie zawiera
cholesterolu
|
zawiera izomery trans |
ulega
jełczeniu-możemy zobaczyć, że jest nieświeże
|
duża zawartość tłuszczów nasyconych |
mniej kaloryczna
(zależy to od % zawartości tłuszczu, porcja 5g to 10-28kcal)
|
nie psuje się
szybko,wyprodukowanie jest tańsze i może być przetapiana
|
może zawierać
substancje dodatkowe: poprawiające smak, zapach, konsystencję
|
Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, margaryn, nawet miękkich,
nie powinny spożywać niemowlęta i małe dzieci, a kobietom w ciąży i matkom
karmiącym należy zalecać masło.Jeśli chodzi o osoby dorosłe, to powinny one jedynie od czasu do czasu
wybierać masło, jednak
tylko wtedy, gdy mają prawidłowy poziom cholesterolu i nie zagraża im miażdżyca
czy zawał serca. Częściej natomiast powinny one sięgać po margarynę –
szczególnie tą miękką o wysokiej zawartości kwasów
nienasyconych.
bardzo przydatny post! A ta kromeczka chleba spieczona, aż "ślinka cieknie"
OdpowiedzUsuńzgadzam się ten chleb wygląda tak smakowicie!
UsuńHmm, ja osobiście nie używam ani masła ani margaryny ze względu, że nie lubię ich smaku. Zawsze na kromkę chleba kładę sałatę lub pomidora, żeby nie było zbyt sucho i tak jakoś przywykłam. Przydatny post, bo pewnie wielu czytelników nawet nie wie co je!
OdpowiedzUsuńrzadko uzywam masla czy margaryny :)
OdpowiedzUsuńja na szczescie nei uzywam ani masla ani margaryny :D:)
OdpowiedzUsuńChyba jem za dużo masła.. hm od teraz 2 razy w tygodniu jem chleb z margaryną :))
OdpowiedzUsuńciekawy post :) ja rzadko używam masła, margaryny. Ale jeżeli już mam wybierać to sięgam po masło :)
OdpowiedzUsuńDzięki za informacje, na pewno przydadzą się w praktyce :) obserwujemy ?
OdpowiedzUsuńCenne informacje. Chociaż ja np nie jadam pieczywa z masłem, jakoś nie lubię. Mdli mnie po maśle.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko w te mroźne niedzielne popołudnie :)
http://femmexlikexme.blogspot.com/
ja osobiście wolę masło, ale czasami używam margaryny z masłem (chociaż masła w tym niewiele), w każdym razie i jedno i drugie smaruję bardzo cienko :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesująca notka. Aż zgłodniałam xD ja wolę masło, margaryny mi nie smakują, ale na szczęście nie zagraża mi wysoki cholesterol
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie :
flyunderthesky.blogspot.com
Ja nie używam ani masła, ani margaryny, ponieważ nie lubię, ale jeśli miałabym już zdecydować to na pewno masło...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:))
Ja nie używam żadnego, chyba, że mam ochotę na zapiekanki to biorę to co znajdę w lodówce :P
OdpowiedzUsuńnie zwracałam nigdy uwagi między tym a tym i zawsze jadam kanapki z masłem.
OdpowiedzUsuńkammage12.blogspot.com
Informacje przydatne, na pewno coś wniosą do mojej diety :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze tylko z masłem jem, chyba że jestem u rodziny - bo oni tylko margarynę.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie ,że o tym napisałaś ; ) Ja sie ograniczam jeść to co tłuste. Zapraszam do siebie : http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/ Obserwuję : * Pozdrawiam Serdecznie ; )
OdpowiedzUsuńIleż cennych informacji! Choć najzdrowsza jest oliwa to chleba z masłem nic nie pobije! :))
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu używam margaryny z Omega 3 i 6, a masło jadam od święta. Zazwyczaj nie smaruję pieczywa żadnym tłuszczem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie posty ;)) Świetny!
OdpowiedzUsuńZ masełkiem, i to na ciepłym, polskim chlebie, to nic się nie równa :D
OdpowiedzUsuńCiekawie prowadzony blog, na pewno będę zaglądac częściej :D
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie, dzielę się swoją pasją :D
cassieholiday.blogspot.com
Bardzo przydatne informacje ! :)
OdpowiedzUsuńInformacje przydatne, ale tak czy siak masło bardzo rzadko spożywam. Po prostu nie lubię jego smaku :)
OdpowiedzUsuńMasło roślinne z chlebem i szczyptą soli - uwielbiam! ;-)
OdpowiedzUsuńLubię dowiadywać się nowych rzeczy, a do kolejnych wiadomości przyczynił się ten post :)
OdpowiedzUsuńO wielu rzeczach nie wiedziałam ♥
OdpowiedzUsuńA byłam wręcz pewna że masło jest zdrowsze i mniej kaloryczne !
OdpowiedzUsuńWow O.o
Pozdrawiam !
Świetny post :)
wole masło XDD
OdpowiedzUsuńUwielbiam czytać takie posty! Bardzo przydatny :) Ja o wiele bardziej wolę masło niż margarynę, ale bardzo mało go spożywam :)
OdpowiedzUsuńhttp://my-fitstyle.blogspot.com
jakoś nigdy niestety nie patrzę na to co jem :O
OdpowiedzUsuńdodajemy?
Ja nie używam ani masła ani margaryny. Po prostu nie lubię, więc po co ?
OdpowiedzUsuńwww.rosee-hirst.blogspot.com
fajny post, ja częściej używam margarynę :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie zwracałam większej uwagi na to, szczerze :P
OdpowiedzUsuńPrzydatne ;)
OdpowiedzUsuńJa raczej wolę masło ;)
http://closertotheedgeblog.blogspot.com/
Uwielbiam ciepłe bułeczki z masłem :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńJa akurat wolę masło od margaryny, zresztą, u nas w rodzinie nigdy nie smarowało się margaryną.
OdpowiedzUsuńhttp://modaprzemijastylpozostajex3.blogspot.com/
Z tych dwóch, to zdecydowanie wolę masło.
OdpowiedzUsuńTeraz jem tylko masło ale wcześniej jadła margarynę, wiadomo lepiej smakuje masełko :)
OdpowiedzUsuń