Związki organiczne, inaczej nazywanie cukrami lub
sacharydami.
Odgrywają rolę strukturalną i stanowią istotne źródło energii dla organizmu. Węglowodany dzieli się na:
Odgrywają rolę strukturalną i stanowią istotne źródło energii dla organizmu. Węglowodany dzieli się na:
cukry proste (monosacharydy) | złożone (disacharydy) | wielocukry (polisacharydy) |
glukoza, fruktoza, galaktoza | sacharoza, maltoza, laktoza | glikogen, celuloza, skrobia |
- 1 g węglowodanów = 4 kcal
- osoba dorosła potrzebuje ok. 140g glukozy na
dzień
(zalecenia spożycia oparto na ocenie zapotrzebowania komórek mózgowia) - udział energii z węglowodanów w diecie podstawowej powinien wynosić ok. 50-65%
Przy omawianiu węglowodanów warto
również zwrócić uwagę na efekt
glikemiczny
(tj. wzrost stężenia glukozy we krwi) jaki wywołują po spożyciu. Ze względu na to, korzystniejsze jest spożywanie cukrów złożonych, które NIE powodują szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi, co pomaga zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu II.
(tj. wzrost stężenia glukozy we krwi) jaki wywołują po spożyciu. Ze względu na to, korzystniejsze jest spożywanie cukrów złożonych, które NIE powodują szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi, co pomaga zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu II.
Jakie są źródła węglowodanów złożonych?
Pieczywo pełnoziarniste, owsianka, otręby, musli, kasze, makarony
razowe i pełnoziarniste, brązowy ryż, warzywa bogate w skrobię
–ziemniaki, bób, fasola, soja,
soczewica.
Wiele osób uważa, że zamieniając „biały kryształ”(cukier
buraczany) na brązowy czy trzcinowy wybiera zdrowszy produkt. Otóż jedyna różnica pomiędzy cukrem buraczanym a trzcinowym jest taka, że pochodzi z dwóch różnych roślin
i w związku z tym proces otrzymywania nieco się różni. Jednak efektem końcowym
jest ten sam produkt – sacharoza!
Ponadto ze względu na mniejszy rozmiar kryształów brązowego cukru jest go więcej na łyżeczce, podobnie jak kalorii… Nie
ma większego znaczenia czy posłodzimy herbatę cukrem białym czy brązowym,
dlatego nie warto przepłacać w przekonaniu, że kupujemy produkt zdrowszy i
bardziej ekskluzywny. Lepiej zainwestować w miodek :)
apetycznie ;d
OdpowiedzUsuńJa często rozpoczynam dzień od owsianki. Co do cukru to ja w ogóle nie słodzę. Staram się też nie jeść słodyczy choć raz w miesiącu skuszę się na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię brązowy cukier :) niestety, jest on dużo droższy niż ten normalny, przez co rzadziej go kupuję.
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: http://wszystkoinicxp.blogspot.com/
świetny temat! więcej takich postów poproszę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny temat, bardzo ostatnio na czasie :) Ja niestety z braku czasu po prostu staram się odżywiać zdrowo, ale nie patrzę na to ile jem węglowodanów, cukrów itd.
OdpowiedzUsuńoo tak, herbatka z miodem jest najlepsza, zwłaszcza teraz, gdy jest zimno <3
OdpowiedzUsuńTak naprawdę to nie mam żadnej diety. Tylko ćwiczenia.
OdpowiedzUsuńFajny i pożyteczny post :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie z cukrem. Nie wiedziałam tego wcześniej :)
OdpowiedzUsuńsyrop z agawy świetnie zastępuje cukier;)
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM NA KONKURS:
http://joanna-passion-life-dreams.blogspot.com/
^_^ so cute pictures! I follow you dear!
OdpowiedzUsuńKażdy tylko o tym odchudzaniu i dietach. :D
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem to warto po prostu uprawiać jakiś sport, a jak nie to biegać, a warto ♥
Obserwuję. :)
www.megmyfashion.blogspot.com
Fajny i przydatny temat posta!Lubię miód ;)
OdpowiedzUsuńobserwujemy?
Jeżeli tak to odp u mnie ;)
sabinaa-blog.blogspot.com
Świetny blog <3 Obserwuję <3
OdpowiedzUsuńhttp://zazu-zazuu.blogspot.com
Ja staram się odżywiać zdrowo i unikać słodyczy, nie zawsze wychodzi, ale próbować można:)
OdpowiedzUsuńhttp://rosonatorss.blogspot.com
Przydatna ciekawostka ^^ ja właśnie zawsze tak myślałam - że brązowy cukier jest zdrowszy :)
OdpowiedzUsuńobserwujemy? :)
adellerys.blogspot.com
Bardzo przydatny post
OdpowiedzUsuńfajny i przydatny post :)
OdpowiedzUsuńNo ja się dałam nabrać i inwestuje w cukier brązowy :(
OdpowiedzUsuńObserwuje ;)
ja tam stawiam na owoce i warzywa :>
OdpowiedzUsuńCiekawy post :))
OdpowiedzUsuńhttp://kappa-girl.blogspot.com/
Ciekawy post :) Ja staram się jeść mniej niezdrowych rzeczy co niesamowicie wpływa na poprawę stanu skóry :D
OdpowiedzUsuńhttp://jula-blog.blogspot.com/ wpadnij, proszę ♥
Ciekawe, ciekawe... Cieszę się, że tu trafiłam.
OdpowiedzUsuń♥ vickys-life1.blogspot.com ♥
a ja w ogóle cukru nie uzywam:) nie potrzebuję:)
OdpowiedzUsuńprzydatny post fajnie, że obaliłaś ten mit.
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć o tym brązowym cukrze, zawsze byłam przekonana, że jest dużo zdrowszy, a jednak... ;-)
OdpowiedzUsuńSuper post, ciekawy temat, krótko i konkretnie, oby więcej takich! :)
OdpowiedzUsuń________________________________________
Zapraszam,
http://ettelienne.blogspot.com/
ciekawe z tym cukrem. Od dziś tylko miodek ♥
OdpowiedzUsuńWłaśnie dowiedziałam sie że od dwóch lat przepłacam za cukier ! CZuję się nie pocieszona ! :(
OdpowiedzUsuń