2 kwietnia 2015

FOOD INSPIRATIONS: Wielkanoc - pasta jajeczna z rzodkiewką, rzeżuchą i chrzanem



 

Rzeżucha jest jednym z symboli Wielkanocy i zazwyczaj w tym okresie pojawia się w sklepach. Najczęściej jako element ozdobny w ładnych doniczkach ze sztucznymi kurczaczkami.         Niestety przez pozostałą część roku jest o niej cicho. Tymczasem ta niepozorna roślinka ma oryginalny, ostry smak i zapach, jest dość pikantna. Warto odkryć w niej prawdziwy skarbiec zdrowia, bo rzeżucha to witaminy nie tylko na Święta.




Właściwości odżywcze rzeżuchy
Liście rzeżuchy zawierają niewielkie ilości białka i cukrów, a bardzo duże witaminy K, witaminy Ci A oraz trochę mniejsze witamin B1, B2, E i PP, kwasu foliowego oraz pantotenowego. Poza tym rzeżucha jest zasobna w sole mineralne, w tym mangan, potas, magnez oraz bardzo dobrze przyswajalne żelazo, wapń, siarkę i jod.

Właściwości zdrowotne rzeżuchy - jest szczególnie polecana:
•dla palaczy - ze względu na wysoką zawartość witaminy C; osoby palące mają niedobory tego przeciwutleniacza (nawet o 40% mniej niż osoby niepalące)
•dla kobiet w ciąży, dzieci, przy niedokrwistości - rzeżucha jest źródłem żelaza, magnezu i kwasu foliowego
•w osteoporozie, ponieważ zawiera wapń
•w cukrzycy - wpływa na obniżenie stężenia glukozy we krwi a zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki
•w niedoczynności tarczycy - stanowi źródło łatwo przyswajalnego jodu
•odchudzanie - usprawnia procesy przemiany materii i poprawia trawienie

PRZEPIS


Składniki: 2 jajka, 5 rzodkiewek, garść rzeżuchy (wg uznania), 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka, sól, pieprz

Wykonanie:
-jajka gotujemy na twardo, gdy przestygną kroimy w kosteczkę
-rzodkiewkę myjemy i również kroimy w drobną kosteczkę
-rzeżuchę należy drobno posiekać
-następnie dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy do smaku i całość mieszamy
-teraz pastę można nałożyć na kromkę chleba i zjeść pyszne śniadanie :)


Wesołych Świąt i smacznego jajka!


21 komentarzy:

  1. kanapki z pastą wyglądają przepysznie, mmm :>

    zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna pasta :)
    Zdrowych i spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Może być całkiem dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rzeżuchę! < 3 Zapraszam : melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam rzeżuchę! na pewno skorzystam z przepisu ; ) obserwuję i zapraszam do siebie: http://rainy-wave.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam rzeżuchę dodaje ją do czego się tylko da haha :)
    cudny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja się zabieram za robienie pasty bezjajecznej, bo będą to moje pierwsze wegańskie święta :)
    ✄ blog

    OdpowiedzUsuń
  8. Great post!

    http://helderschicplace.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Jutro wypróbuję ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kurcze szkoda ze nie byłam tu wczesniej, tylko teraz po swietach znalazłam twoj przepis chyba sie skusze i zrobie sobie ;))
    obserwuje i licze na uczciwy rewanz ;)
    http://toloveyourselff.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja akurat mam w planach robienie pasty jajecznej. ;) Znalazłam już odpowiedni przepis, a Twój wykorzystam w lecie, gdy będę miała rzodkiewkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. super! uwielbiam pastę jajeczną, jednak z rzeżuchą jeszcze nie próbowałam ;]

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja siostra właśnie posadziła rzeżuchę :)
    Pomyślałam że chętnie zrobię sobie takie kanapki :)
    Pysznie i zdrowo !

    Zapraszam - wanessa-bloog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. W tym roku jeszcze przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kto by pomyślał, że rzeżucha posiada tyle wartości i to nie dekoracyjnych! :)
    Obserwuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Obserwuj, a ja się odwdzięcze!