21 marca 2015

Food inspirations: obiad #3 - kotlety z kaszy gryczanej


Kasza gryczana jest dobrym źródłem:



białka -ok 13-17g/100g suchego produktu, lepiej przyswajalnego niż ze zbóż; strawność tych białek porównuje się z białkami roślin strączkowych
aminokwasówegzogennych(nasz organizm ich nie wytwarza) - lizyna (poprawia wchłanianie wapnia i polepsza odporność) i tryptofan (potrzebny m.in. do produkcji serotoniny); kasza gryczana zawiera więcej tych aminokwasów niż inne kasze i ryże

błonnika - ok 6-10g/100g produktu
magnezu -220 mg/100g - więcej niż gorzka czekolada, która ma ok 160 mg na 100 g
potasu - 443 mg/100g - więcej niż banan (395 mg) i więcej niż pomidor (282 mg)
(zawartość porównałam z tymi produktami, ponieważ często są pierwszym skojarzeniem jako dobre źródło potasu w diecie)

Ponadto kasza gryczana, która nie została poddana działaniu wysokiej temperatury zawiera jeszcze wiele innych witamin i minerałów (m.in. żelazo,wapń,witamina E, B1,B2,niacyna) w dodatku więcej niż wersja prażona/palona. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem, jest pozbawiona goryczki.



Teraz gdy już wiemy dlaczego warto polubić ten rodzaj kaszy, powinniśmy włączyć ją do jadłospisu. Mój pomysł na obiad to kotlety z kaszy gryczanej. Nie dość, że kotlet bez mięsa to jeszcze zrobiony z kaszy. Szalone? Ale jakie smaczne! Warto spróbować czegoś nowego, co może stanowić alternatywę dla kotleta mielonego. :)

Składniki:

•1 woreczek kaszy gryczanej (niepalonej)
•100-125g sera twarogowego półtłustego
•1 jajko
•1 średnia cebula
•natka pietruszki lub szczypiorek
•trochę bułki tartej
•sól, pieprz, papryka słodka mielona

Wykonanie:
•zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej w lekko osolonej wodzie, którą po ugotowaniu należy ostudzić
•cebulkę obieramy, myjemy i kroimy drobno, następnie podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek
•natkę pietruszki lub szczypiorek również myjemy i drobno kroimy
•teraz do miski wsypujemy kaszę, dodajemy twaróg, jajko, cebulę i natkę pietruszki/szczypiorek
•całość mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką
•(w celu zagęszczenia masy możemy dodać trochę bułki tartej)
•formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

W ten sposób przygotowane kotleciki można podać w towarzystwie np. brokułów, marchewki czy buraczków, a żeby całość miała jeszcze bardziej wyrazisty smak, przygotujcie także sos jogurtowo-czosnkowy. Smacznego!

40 komentarzy:

  1. kaszę gryczaną bardzo lubię więc pewnie by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę się przekonać do kaszy gryczanej :(

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niezwykle apetycznie :)
    mogłabyś kliknąć u mnie w nowym poście? :)
    http://czillen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasza gryczana & Brokuł = duet doskonały! :D Zapraszam melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kaszę! Na pewno spróbuję :) Świetny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o proszę wpis pełen smakołyków:D mniam
    http://carolinestylefashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie kaszę jada się bardzo rzadko, ale w sumie nie wiem czemu ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kaszę gryczaną, więc takie kotleciki chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale ciekawy przepis. Kasza jest taka zdrowa. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam kasze gryczana, musze zapisac sobie ten przepis!!:D
    http://exality.pl/

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja nie lubie za bardzo kaszy gryczanej ;)

    www.stylkoo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. ja też lubię kaszę gryczaną :) zrobiłaś mi takiego smaka, że jutro sobie ugotuję :) !

    http://coeursdefoxes.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie lubię żadnej kaszy oprócz jaglanej, ale takie kotlety mogą być bardzo smaczne! ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. na pewno zrobię to jutro bo wygląda pysznie *.*

    Zapraszam: http://velina-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. chyba czas przejąć kuchnie hahaha Lubie kaszę gryczaną, świetny post, licze na takich więcej :) mój blog

    OdpowiedzUsuń
  16. Kasza jest bardzo zdrowa, ale jednak wolę od niej biały ryż :)
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię kaszę gryczaną, przydatny post i bardzo ładne, apetycznie wyglądające, pierwsze zdjęcie :) Obserwuję i liczę na rewanż ;)
    sezonnamode.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale to smakowicie wygląda! Kaszę uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow so fab and amazing, thanks for sweet comments
    http://afinaskaterblogspotcom.blogspot.ru/

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem na blogu chyba pierwszy raz i bardzo mi się tutaj podoba
    będę częściej do Ciebie zaglądała
    pozdrawiam i zapraszam w wolne chwili do mnie

    OdpowiedzUsuń
  21. ja kiedyś robiłam kotlety z kaszy gryczanej ale bez twarogu ale sie rozpadały a byly takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam brokuły, kaszę też lubię. :) taki obiad bardzo mi odpowiada. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kurcze, narobiłaś mi ochoty, ale co tam :D Na pewno spróbuję, bo wygląda przepysznie ♥
    http://alices--blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. It looks so yummy!

    Would you like to follow each other ?

    Kisses

    Emily from PTT

    OdpowiedzUsuń
  25. dobry post!
    zapraszam do mnie
    http://meeaningoflife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja nie lubię kaszy, jakoś nie mogę sie do niej przekonać. ;)
    soelliee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. kasza bardzo zdrowa :) fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy nie jadłam kotletów z kaszy gryczanej, chociaż kotlety można zrobić ze wszystkiego - ciecierzycy, grochu, soi, a nawet kapusty ;) Kaszę lubię, ale stosuję ją jako dodatek do kotleta, a nie zamiast ;) Chociaż na zdjęciu wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda to pysznie, ale ja ledwo herbatę umiem zaparzyć, a co dopiero zrobić kotlety.
    niuntis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. ja jak już to jem na obiad brokuły, ale bez niczego ;) saute najlepsze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  31. mmmm super pomysł, muszę pokazać mamie ten przepis :)

    Dziękuje za komentarz i zapraszam ponownie :)
    [ life plan by klaudia ]

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja uwielbiam kaszę prawie pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pyszności. Zwłaszcza brokuł ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Obserwuj, a ja się odwdzięcze!