Dla niektórych
może być zaskoczeniem, że
awokado to owoc, a nie warzywo. W niektórych rejonach świata
nazywane jest gruszką aligatora ze względu
na swój kształt oraz ciemnozieloną,
chropowatą skórkę. Wielu ekspertów żywieniowych
uważa awokado za pożywienie doskonałe i
nazywa je "super-jedzeniem". Chociaż zawiera ono dużo
kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych.
Korzyści
zdrowotne awokado
1.
Dobroczynny dla zdrowia tłuszcz - jenonienasycone kwasy tłuszczowe
(typu omega), które budują zdrowie serca, ponieważ
zawierają fitoskładnik (beta-sitosterol) obniżający
poziom cholesterolu, co zostało potwierdzone klinicznie.
2. Wysoka
zawartość potasu - 30% więcej niż w bananach, który ma
korzystny wpływ na obniżanie
ciśnienia krwi, ponadto pozytywnie oddziaływuje
na układ nerwowy.
3. Zawiera
luteinę, która jest przeciwutleniaczem chroniącym
oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącym
do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
4. Źródło
witamin C, E i A - które dzięki właściwościom antyoksydacyjnym mają
działanie przeciwnowotworowe. Awokado może
chronić przed rozwojem raka prostaty i raka piersi.
Ciekawostka:
organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów,
jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce!
5.
Naturalny kwas foliowy oraz witamina B6 zmniejszają również
ryzyko udaru - zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na osobach, które
spożywają produkty bogate w foliany.
Regulują
stężenie homocysteiny, której nadmiar uszkadza naczynia krwionośne,
a przez to zwiększa ryzyko zawału
i udaru.
Wybieramy
awokado dojrzałe, którego skórka po naciśnięciu
palcemlekko się ugina.W środku
owoc ma dużą pestkę. By go pokroić,
nacinamy go wzdłuż, nóż zatrzyma się na
pestce. Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy
każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy
pestkę. Miąższ wyjmujemy łyżeczką,
należy go skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniał.
Oto mój
pomysł na kolację
- pasta z awokado:
-
awokado
- pomidor
- czerwona cebulka
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- szczypiorek
- sól, pieprz, trochę
chilli
|
|
moim zdaniem awokado smakuje jak mydlo xD
OdpowiedzUsuńzapraszam na rozdanie kardiganow :)
dorey-doorey.blogspot.com
♥
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado, pyszności tutaj, więc obserwuję, dzięki za komentarz u mnie i zachęcam do obserwacji mojego bloga, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Ja nie przepadam za awokado :P
OdpowiedzUsuńbardzo lubie awokado :) x
OdpowiedzUsuńZ tego wynika, że muszę zjeść awokado :)
OdpowiedzUsuńdo awokado chyba nigdy się nie przekonam :(
OdpowiedzUsuńOoo nie wiedziałam :)
OdpowiedzUsuńDziekuje kochana za komentarz ;3
Zapraszam cie na nowego posta! :)
http://obiektyw-mym-okiem.blogspot.com/
Super post :)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam awokado,sos guacamole zwłaszcza,a przepis brzmi pysznie i bez wątpienia tak smakuje:-)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, ale ja akurat awokado nie lubię :(
OdpowiedzUsuńbardzo lubię awokado :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post!
świetny artykuł :)
OdpowiedzUsuńhttp://classylicious.blogspot.com
uwielbiam awokado! mogłabym jeść bez końca :D
OdpowiedzUsuńzapraszam, każdy komentarz i obserwator jest dla mnie ogromną motywacją - siemaszpaula.blogspot.com :)
Jestem fanką awokado, mniam!
OdpowiedzUsuńxoxo
http://pandamone.blogspot.com/2014/10/autumn-aurora.html
FANPAGE: https://www.facebook.com/Pandamone
Ale pysznie to wygląda ;D mniaaam ;)
OdpowiedzUsuńMoże wspólna obserwacja? Daj znać u mnie
rilseee.blogspot.com
Muszę spróbować Twojego przepisu :))
OdpowiedzUsuńSuper post.... bardzo ciekawy !!! Co powiesz na wspólną obserwację ? ja już i czekam na uczciwy rewanż :) pastelove-life.blogspot.com
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam awokado :D
OdpowiedzUsuńhttp://voanni.blogspot.com
Awokado bardzo często występuje w moim jadłospisie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zocha-Fashion
uwielbiam!
OdpowiedzUsuń