Myślę, że o korzystnych właściwościach siemienia
lnianego słyszał prawie każdy. W zależności od przygotowania
nasion możemy
uzyskać różne działanie. Odwary i
wodne wyciągi
powstają po
zanurzeniu siemienia w wodzie, wówczas
nasiona pęcznieją i pokrywają się warstwą śluzu. Tak powstały śluz jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy,
zatrzymuje szkodliwe związki
i utrudnia ich wchłanianie.
Jest polecany osobom, którym
dokucza podrażnienie
żołądka czy jelit, np.
po przebytej biegunce lub w trakcie jej trwania.
Mój pomysł na nasionka lnu to pyszna i przede wszystkim zdrowsza wersja kisielu, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
2-3 łyżki siemienia
lnianego, woda, mrożone
truskawki, syrop malinowy
Wykonanie:
•całość gotujemy 10-15
minut, mieszając
od czasu do czasu, żeby
nie przywierało
do garnka
•powstałego
"glutka" oddzielamy od nasion przecedzając przez sitko
•dodajemy
syrop malinowy oraz pokrojone truskawki
•zajadamy
pyszny, ciepły,
słodki i
zdrowszy deser :) smacznego!
Poniżej
przedstawiam skład
sklepowego kisielu instant o smaku truskawkowym, tylko o smaku truskawkowym a
nie z truskawkami jak ten, który
możecie
przygotować sami.
;)
Składniki:
skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości
(kwas cytrynowy), aromat, suszony koncentrat soku truskawkowego [0,2% (sok
truskawkowy, maltodekstryna)], substancja wzbogacająca (witamina C), sól,
barwniki (koszenila, beta-karoten)
|
|
mmmmmniam, pycha! świetnie wygląda, muszę spróbować sama przyrządzić ;))
OdpowiedzUsuńpositivelittlethink.blogspot.com
Ja piłam bez niczego len mielony ale Twoja opcja jest o niebo lepsza :)
OdpowiedzUsuńtakie przekąski to ja bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń_________________________________________
Fashion ootd !
WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM
Bardzo prosty i ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńooo, pyszności ♥ truskawy kocham!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię siemię lniane - używam w domowych maseczkach na twarz i maskach na włosy:)
OdpowiedzUsuńMmmm, na szczescie chyba mam siemię lniane!
OdpowiedzUsuńPoklikasz w linki Sheinside TUTAJ! ? Będę wdzięczna!
Truskawkiiii :(
OdpowiedzUsuńRożnica w składzie oczywiście daje do myślenia :D bardzo ciekawy przepis. Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńKisiel z siemieniem lnianym uwielbiam! Mogę jeść go ciągle!
OdpowiedzUsuńBuziaki, Karolina
www.thesisterzone.blogspot.com
Truskawy <3
OdpowiedzUsuń