11 stycznia 2015

Food inspirations: przekąski #3



Myślę, że o korzystnych właściwościach siemienia lnianego słyszał prawie każdy. W zależności od przygotowania nasion możemy uzyskać różne działanie. Odwary i wodne wyciągi powstają po zanurzeniu siemienia w wodzie, wówczas nasiona pęcznieją i pokrywają się warstwą śluzu. Tak powstały śluz jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy, zatrzymuje szkodliwe związki i utrudnia ich wchłanianie. Jest polecany osobom, którym dokucza podrażnienie żołądka czy jelit, np. po przebytej biegunce lub w trakcie jej trwania.


 
Mój pomysł na nasionka lnu to pyszna i przede wszystkim zdrowsza wersja kisielu, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu.

Składniki: 2-3 łyżki siemienia lnianego, woda, mrożone truskawki, syrop malinowy


Wykonanie:

•siemię lniane wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody

•całość gotujemy 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby nie przywierało do garnka

•powstałego "glutka" oddzielamy od nasion przecedzając przez sitko

•dodajemy syrop malinowy oraz pokrojone truskawki

•zajadamy pyszny, ciepły, słodki i zdrowszy deser :) smacznego!



Poniżej przedstawiam skład sklepowego kisielu instant o smaku truskawkowym, tylko o smaku truskawkowym a nie z truskawkami jak ten, który możecie przygotować sami. ;)

Składniki: skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, suszony koncentrat soku truskawkowego [0,2% (sok truskawkowy, maltodekstryna)], substancja wzbogacająca (witamina C), sól, barwniki (koszenila, beta-karoten)



11 komentarzy:

  1. mmmmmniam, pycha! świetnie wygląda, muszę spróbować sama przyrządzić ;))

    positivelittlethink.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja piłam bez niczego len mielony ale Twoja opcja jest o niebo lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie przekąski to ja bardzo lubię :)

    _________________________________________
    Fashion ootd !
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo prosty i ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo, pyszności ♥ truskawy kocham!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię siemię lniane - używam w domowych maseczkach na twarz i maskach na włosy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm, na szczescie chyba mam siemię lniane!
    Poklikasz w linki Sheinside TUTAJ! ? Będę wdzięczna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rożnica w składzie oczywiście daje do myślenia :D bardzo ciekawy przepis. Wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kisiel z siemieniem lnianym uwielbiam! Mogę jeść go ciągle!
    Buziaki, Karolina

    www.thesisterzone.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Obserwuj, a ja się odwdzięcze!