Sezon na szparagi w pełni,
ale jest dość krótki, trwa tylko
kilka tygodni. Warto się
pośpieszyć i spróbować tego warzywa.
Szparagi są zdrowe,
apetyczne i łatwe
w przygotowaniu. Dzisiaj przedstawię
mój
pomysł na obiad
z ich wykorzystaniem.
Właściwości:
•szparagi
są niskokaloryczne:
100g to tylko 21 kcal
•zawierają kwas foliowy -
chroni przed starzeniem, pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, niezbędny do utrzymania
układu krążenia w dobrej
kondycji
•białko glutation -
pomaga wątrobie
w usuwaniu toksyn; odpowiednie stężenie
glutationu w organizmie zapobiega rozwojowi komórek
nowotworowych
•asparagina
- wspomaga pracę nerek,
odpowiada za prawidłowy
poziom nawodnienia organizmu
•błonnik - poprawia
perystaltykę jelit
•inulina
- niezbędna do
wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie
układu
pokarmowego
•zawierają sporo witamin i składników mineralnych m.in.
C, E, beta karoten, potas, wapń
Uwaga!
Szparagi zawierają
dużo puryn,
które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w
organizmie, w związku
z tym nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie
nerkowe. U osób
z nieregularną perystaltyką jelit szparagi mogą powodować
wzdęcia.
PRZEPIS
Składniki:
makaron pełnoziarnisty,
szynka parmeńska,
ser mozzarella, suszone pomidory, szparagi, czosnek, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie:
•zaczynamy
od zagotowania wody w garnku, którą solimy i wrzucamy
do niej makaron, gotować
al dente
•następnie szparagi
myjemy, odcinamy zdrewniałe
końcówki i kroimy na
kawałki
•gotujemy
kilka minut w osolonej wodzie, aż
lekko zmiękną
•na
patelni podgrzewamy trochę
oliwy i dodajemy drobno posiekany czosnek - należy go lekko zeszklić
•teraz
wrzucamy szparagi z garnka na patelnię
i podsmażamy,
przyprawiamy solą i
pieprzem
•dodajemy
pokrojoną na
kawałki szynkę, suszone pomidory
•przekładamy ugotowany
makaron na patelnię,
mieszamy całość i na koniec
dorzucamy pokrojony na kawałeczki
ser
Smacznego!
mmmm pyszności <3
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://sayhellomardam.blogspot.com/
Jadlabym :)
OdpowiedzUsuńsmacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wypróbuję przepis :)!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://fashionelja.blogspot.com
wygląda nieziemsko ;) w sam raz do wszamania ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
Smacznie wyglada :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post (mini haul ubraniowy) KLIK!!
Na pewno skorzystam z przepisu :))
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Bardzo lubię szparagi :) Szkoda, że w tym roku nie mogę iść jeść :(
OdpowiedzUsuńja też ostatnio zrobiłam szparagi, są pyszne, twoje danie na pewno również jest mega smaczne
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka, a szparagi chodzą za mną od jakiegoś czasu. Chyba muszę się pospieszyć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, M.
hipnature.blogspot.com KLIK
Dzięki, bo nie raz miałam ochotę na szparagi, robiłam dwa razy i wyszły do niczego - twarde. Wypróbuje przepis! :)
OdpowiedzUsuńja bym zrobiła bez szynki ponieważ nie jem mięsa :)
OdpowiedzUsuńBędę chyba musiała wypróbować Twój przepis, bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, terryxqwas.blogspot.com
Pysznie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na rozdanie:))
Super wygląda, mniam
OdpowiedzUsuńKiedyś na pewno skorzystam z tego przepisu:)
Zapraszam do mnie, jeśli Ci się spodoba- zaobserwuj:
KLIK--> http://julia-iggy.blogspot.com/
Nie przepadam za szparagami, ale chętnie zjem jeśli ktoś je na prawdę potrafi przygotować :) Twój przepis wydaje się apetyczny myślę, że warto go spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
http://kamii-foto.blogspot.com/
Wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńmuszę skorzystać z tego pomysłu :)!
OdpowiedzUsuńna-dwoje-babka-wrozyla.blogspot.com
Jak to wszystko ładnie i pysznie wygląda, o matko, muszę coś zjeść teraz.
OdpowiedzUsuńmm wygląda smakowcie :) uwielbiam takie przepisy
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://nastriala.blogspot.com/