24 maja 2015

Food Inspirations: obiad #4 - szparagi







Sezon na szparagi w pełni, ale jest dość krótki, trwa tylko kilka tygodni. Warto się pośpieszyć i spróbować tego warzywa. Szparagi są zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu. Dzisiaj przedstawię mój pomysł na obiad z ich wykorzystaniem.



Właściwości:
•szparagi są niskokaloryczne: 100g to tylko 21 kcal
•zawierają kwas foliowy - chroni przed starzeniem, pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, niezbędny do utrzymania układu krążenia w dobrej kondycji

•białko glutation - pomaga wątrobie w usuwaniu toksyn; odpowiednie stężenie glutationu w organizmie zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych

•asparagina - wspomaga pracę nerek, odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu

•błonnik - poprawia perystaltykę jelit

•inulina - niezbędna do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego

•zawierają sporo witamin i składników mineralnych m.in. C, E, beta karoten, potas, wapń


Uwaga!

Szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie, w związku z tym nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. U osób z nieregularną perystaltyką jelit szparagi mogą powodować
wzdęcia.


 


PRZEPIS




Składniki: makaron pełnoziarnisty, szynka parmeńska, ser mozzarella, suszone pomidory, szparagi, czosnek, sól, pieprz, oliwa z oliwek



Wykonanie:

•zaczynamy od zagotowania wody w garnku, którą solimy i wrzucamy do niej makaron, gotować al dente

•następnie szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki

•gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną

•na patelni podgrzewamy trochę oliwy i dodajemy drobno posiekany czosnek - należy go lekko zeszklić

•teraz wrzucamy szparagi z garnka na patelnię i podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem

•dodajemy pokrojoną na kawałki szynkę, suszone pomidory

•przekładamy ugotowany makaron na patelnię, mieszamy całość i na koniec dorzucamy pokrojony na kawałeczki ser



Smacznego!


23 komentarze:

  1. bardzo smacznie to wygląda :)
    http://sayhellomardam.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością wypróbuję przepis :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie :)

    http://fashionelja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda nieziemsko ;) w sam raz do wszamania ;)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno skorzystam z przepisu :))

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię szparagi :) Szkoda, że w tym roku nie mogę iść jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też ostatnio zrobiłam szparagi, są pyszne, twoje danie na pewno również jest mega smaczne

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi smaka, a szparagi chodzą za mną od jakiegoś czasu. Chyba muszę się pospieszyć :)

    Pozdrawiam, M.
    hipnature.blogspot.com KLIK

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki, bo nie raz miałam ochotę na szparagi, robiłam dwa razy i wyszły do niczego - twarde. Wypróbuje przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja bym zrobiła bez szynki ponieważ nie jem mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Będę chyba musiała wypróbować Twój przepis, bo wygląda smakowicie :)
    Pozdrawiam, terryxqwas.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie to wygląda:)
    Zapraszam na rozdanie:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Super wygląda, mniam
    Kiedyś na pewno skorzystam z tego przepisu:)

    Zapraszam do mnie, jeśli Ci się spodoba- zaobserwuj:
    KLIK--> http://julia-iggy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przepadam za szparagami, ale chętnie zjem jeśli ktoś je na prawdę potrafi przygotować :) Twój przepis wydaje się apetyczny myślę, że warto go spróbować :)
    Pozdrawiam !

    http://kamii-foto.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. muszę skorzystać z tego pomysłu :)!


    na-dwoje-babka-wrozyla.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak to wszystko ładnie i pysznie wygląda, o matko, muszę coś zjeść teraz.

    OdpowiedzUsuń
  17. mm wygląda smakowcie :) uwielbiam takie przepisy

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie :)

    http://nastriala.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Obserwuj, a ja się odwdzięcze!