Rzeżucha
jest jednym z symboli Wielkanocy i zazwyczaj w tym okresie pojawia się
w sklepach. Najczęściej jako element ozdobny w ładnych
doniczkach ze sztucznymi kurczaczkami.
Niestety przez pozostałą część roku jest o niej cicho. Tymczasem
ta niepozorna roślinka ma oryginalny, ostry smak i
zapach, jest dość pikantna. Warto odkryć
w niej prawdziwy skarbiec zdrowia, bo rzeżucha to witaminy nie tylko na Święta.
Liście
rzeżuchy zawierają niewielkie ilości białka
i cukrów, a bardzo duże witaminy K, witaminy Ci A oraz trochę
mniejsze witamin B1, B2, E i PP, kwasu foliowego oraz pantotenowego. Poza tym rzeżucha
jest zasobna w sole mineralne, w tym mangan, potas, magnez oraz bardzo dobrze
przyswajalne żelazo, wapń, siarkę i
jod.
Właściwości
zdrowotne rzeżuchy - jest szczególnie
polecana:
•dla
palaczy - ze względu na wysoką
zawartość witaminy C; osoby palące mają niedobory tego przeciwutleniacza
(nawet o 40% mniej niż osoby niepalące)
•dla
kobiet w ciąży, dzieci, przy niedokrwistości - rzeżucha jest źródłem
żelaza, magnezu i kwasu foliowego
•w
osteoporozie, ponieważ zawiera wapń
•w
cukrzycy - wpływa na obniżenie
stężenia glukozy we krwi a zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową
pracę trzustki
•w
niedoczynności tarczycy - stanowi źródło łatwo przyswajalnego jodu
•odchudzanie
- usprawnia procesy przemiany materii i poprawia trawienie
PRZEPIS
Składniki:
2 jajka, 5 rzodkiewek, garść
rzeżuchy
(wg uznania), 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka, sól, pieprz
Wykonanie:
-jajka gotujemy na twardo, gdy przestygną kroimy w kosteczkę
-rzodkiewkę
myjemy i również kroimy w drobną kosteczkę
-rzeżuchę należy drobno posiekać
-następnie
dodajemy pozostałe
składniki,
przyprawiamy do smaku i całość mieszamy
-teraz pastę
można
nałożyć na kromkę chleba i zjeść pyszne śniadanie :)
Wesołych Świąt
i smacznego jajka!
kanapki z pastą wyglądają przepysznie, mmm :>
OdpowiedzUsuńzapraszam! :)
Świetna pasta :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i spokojnych świąt!
Może być całkiem dobre :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rzeżuchę! < 3 Zapraszam : melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńuwielbiam rzeżuchę! na pewno skorzystam z przepisu ; ) obserwuję i zapraszam do siebie: http://rainy-wave.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńuwielbiam rzeżuchę dodaje ją do czego się tylko da haha :)
OdpowiedzUsuńcudny blog :)
ja się zabieram za robienie pasty bezjajecznej, bo będą to moje pierwsze wegańskie święta :)
OdpowiedzUsuń✄ blog
Aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńPLF blog <--- ZAPRASZAM! :)
Jutro wypróbuję ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńkurcze szkoda ze nie byłam tu wczesniej, tylko teraz po swietach znalazłam twoj przepis chyba sie skusze i zrobie sobie ;))
OdpowiedzUsuńobserwuje i licze na uczciwy rewanz ;)
http://toloveyourselff.blogspot.com/
Zrobiłam się głodna! :)
OdpowiedzUsuńA ja akurat mam w planach robienie pasty jajecznej. ;) Znalazłam już odpowiedni przepis, a Twój wykorzystam w lecie, gdy będę miała rzodkiewkę. :)
OdpowiedzUsuńsuper! uwielbiam pastę jajeczną, jednak z rzeżuchą jeszcze nie próbowałam ;]
OdpowiedzUsuńale pysznie :)
OdpowiedzUsuńMoja siostra właśnie posadziła rzeżuchę :)
OdpowiedzUsuńPomyślałam że chętnie zrobię sobie takie kanapki :)
Pysznie i zdrowo !
Zapraszam - wanessa-bloog.blogspot.com
W tym roku jeszcze przede mną :)
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał, że rzeżucha posiada tyle wartości i to nie dekoracyjnych! :)
OdpowiedzUsuńObserwuję
zawsze uwielbiam samą rzeżuchę jeść :D
OdpowiedzUsuńSali Zaprasza-kliknij:)
jadłabym!:D
OdpowiedzUsuń