Kasza gryczana jest dobrym źródłem:
•białka -ok 13-17g/100g suchego produktu, lepiej przyswajalnego niż ze zbóż; strawność tych białek porównuje się z białkami roślin strączkowych
•magnezu -220 mg/100g - więcej niż gorzka czekolada,
która ma ok
160 mg na 100 g
•potasu
- 443 mg/100g - więcej
niż banan (395
mg) i więcej
niż pomidor
(282 mg)
(zawartość
porównałam z tymi
produktami, ponieważ często są pierwszym
skojarzeniem jako dobre źródło potasu w diecie)
Ponadto kasza gryczana, która
nie została
poddana działaniu
wysokiej temperatury zawiera jeszcze wiele innych witamin i minerałów (m.in. żelazo,wapń,witamina E,
B1,B2,niacyna) w dodatku więcej
niż wersja prażona/palona.
Charakteryzuje się delikatniejszym
smakiem, jest pozbawiona goryczki.
Teraz gdy już
wiemy dlaczego warto polubić
ten rodzaj kaszy, powinniśmy
włączyć ją do jadłospisu. Mój pomysł na obiad to kotlety
z kaszy gryczanej. Nie dość,
że kotlet bez
mięsa to
jeszcze zrobiony z kaszy. Szalone? Ale jakie smaczne! Warto spróbować czegoś nowego, co może stanowić alternatywę dla kotleta
mielonego. :)
Składniki:
•1
woreczek kaszy gryczanej (niepalonej)
•100-125g
sera twarogowego półtłustego
•1
jajko
•1
średnia cebula
•natka
pietruszki lub szczypiorek
•trochę bułki tartej
•sól, pieprz, papryka
słodka mielona
•zaczynamy
od ugotowania kaszy gryczanej w lekko osolonej wodzie, którą po ugotowaniu należy ostudzić
•cebulkę obieramy, myjemy i
kroimy drobno, następnie
podsmażamy na
odrobinie oliwy z oliwek
•natkę pietruszki lub
szczypiorek również myjemy i drobno
kroimy
•teraz
do miski wsypujemy kaszę,
dodajemy twaróg,
jajko, cebulę i
natkę pietruszki/szczypiorek
•całość mieszamy ze sobą i doprawiamy do
smaku solą,
pieprzem, papryką słodką
•(w
celu zagęszczenia
masy możemy
dodać trochę bułki tartej)
•formujemy
kulki, obtaczamy w bułce
tartej i smażymy
na rozgrzanym oleju na złoty
kolor
W ten sposób
przygotowane kotleciki można
podać w towarzystwie
np. brokułów,
marchewki czy buraczków,
a żeby całość miała jeszcze bardziej
wyrazisty smak, przygotujcie także
sos jogurtowo-czosnkowy. Smacznego!
kaszę gryczaną bardzo lubię więc pewnie by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się przekonać do kaszy gryczanej :(
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmogłabyś kliknąć u mnie w nowym poście? :)
http://czillen.blogspot.com/
Kasza gryczana & Brokuł = duet doskonały! :D Zapraszam melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę! Na pewno spróbuję :) Świetny blog :)
OdpowiedzUsuńo proszę wpis pełen smakołyków:D mniam
OdpowiedzUsuńhttp://carolinestylefashion.blogspot.com/
U mnie kaszę jada się bardzo rzadko, ale w sumie nie wiem czemu ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę gryczaną, więc takie kotleciki chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńale ciekawy przepis. Kasza jest taka zdrowa. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kasze gryczana, musze zapisac sobie ten przepis!!:D
OdpowiedzUsuńhttp://exality.pl/
Ja nie lubie za bardzo kaszy gryczanej ;)
OdpowiedzUsuńwww.stylkoo.blogspot.com
ja też lubię kaszę gryczaną :) zrobiłaś mi takiego smaka, że jutro sobie ugotuję :) !
OdpowiedzUsuńhttp://coeursdefoxes.blogspot.com/
♥
Nie przepadam za kaszą :D
OdpowiedzUsuńświetny post!
OdpowiedzUsuńNie lubię żadnej kaszy oprócz jaglanej, ale takie kotlety mogą być bardzo smaczne! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
na pewno zrobię to jutro bo wygląda pysznie *.*
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://velina-blog.blogspot.com/
chyba czas przejąć kuchnie hahaha Lubie kaszę gryczaną, świetny post, licze na takich więcej :) mój blog
OdpowiedzUsuńKasza jest bardzo zdrowa, ale jednak wolę od niej biały ryż :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Lubię kaszę gryczaną, przydatny post i bardzo ładne, apetycznie wyglądające, pierwsze zdjęcie :) Obserwuję i liczę na rewanż ;)
OdpowiedzUsuńsezonnamode.blogspot.com
Ale to smakowicie wygląda! Kaszę uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kaszą gryczaną :)
OdpowiedzUsuńmój blog, hooneyyy
Jestem na blogu chyba pierwszy raz i bardzo mi się tutaj podoba
OdpowiedzUsuńbędę częściej do Ciebie zaglądała
pozdrawiam i zapraszam w wolne chwili do mnie
ja kiedyś robiłam kotlety z kaszy gryczanej ale bez twarogu ale sie rozpadały a byly takie pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły, kaszę też lubię. :) taki obiad bardzo mi odpowiada. :)
OdpowiedzUsuńGłodna się zrobiłam...
OdpowiedzUsuńKurcze, narobiłaś mi ochoty, ale co tam :D Na pewno spróbuję, bo wygląda przepysznie ♥
OdpowiedzUsuńhttp://alices--blog.blogspot.com
It looks so yummy!
OdpowiedzUsuńWould you like to follow each other ?
Kisses
Emily from PTT
dobry post!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie
http://meeaningoflife.blogspot.com/
Ja nie lubię kaszy, jakoś nie mogę sie do niej przekonać. ;)
OdpowiedzUsuńsoelliee.blogspot.com
Ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuńNOWY POST NA FABRYCE MIĘTY KLIK! :))
wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńmmmm zjadłabym <3
OdpowiedzUsuństay-possitive.blogspot.com
kasza bardzo zdrowa :) fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kotletów z kaszy gryczanej, chociaż kotlety można zrobić ze wszystkiego - ciecierzycy, grochu, soi, a nawet kapusty ;) Kaszę lubię, ale stosuję ją jako dodatek do kotleta, a nie zamiast ;) Chociaż na zdjęciu wyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda to pysznie, ale ja ledwo herbatę umiem zaparzyć, a co dopiero zrobić kotlety.
OdpowiedzUsuńniuntis.blogspot.com
ja jak już to jem na obiad brokuły, ale bez niczego ;) saute najlepsze ;-)
OdpowiedzUsuńmmmm super pomysł, muszę pokazać mamie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz i zapraszam ponownie :)
[ life plan by klaudia ]
Ja uwielbiam kaszę prawie pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Zwłaszcza brokuł ;)
OdpowiedzUsuń