21 grudnia 2014

Food inspirations: szybkie i łatwe PIERNICZKI



Tradycyjnie po wymieszaniu ciasta piernikowego należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. Leżakowanie ciasta moż trwać kilka tygodni. Ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej, zwyczajowo po andrzejkach. Jeśli jednak w tym roku nie mieliście czasu wcześniej się zdecydować, a myślicie, że jest już za późno, ten przepis jest dla Was! Pierniczki można zrobić nawet w Wigilię, ponieważ nadają się do jedzenia już zaraz po upieczeniu. Ciasto dobrze się formuje a wycięte formy nie odkształcają się podczas pieczenia, dlatego nadają się również jako dekoracja na choinkę. Są miękkie, lekko kruche, można je dość długo przechowywać w zamkniętych puszkach. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, dlatego polecam wszystkim spóźnialskim :)

13 grudnia 2014

Food inspirations: obiad #2






W tym poście chciałabym zwrócić Waszą uwagę na jeden ze składników kolejnego pomysłu na danie obiadowe. Wyróżniona dziś zostanie czerwona fasola. :)