29 marca 2014
22 marca 2014
Typowy dietetyk: TALERZ MA ZNACZENIE
Oceniamy wielkość
obiektu przez porównanie
go z otoczeniem w jakim się
znajduje. Taką
różnicę dostrzegł naukowiec Delboeuf w rysunku z kołem. Zauważył on, że tej samej wielkości koło umieszczone w
mniejszym okręgu
wydaje się większe, a koło umieszczone w większym okręgu mniejsze.Teoria
ta została
zbadana w kilku eksperymentach i potwierdzono w nich, iż jest to złudzenie optyczne. Takie zjawiska związane z iluzją są często wykorzystywane
w reklamach produktów
spożywczych
czy restauracjach. "Jemy oczami" i specjaliści do spraw marketingu dobrze o tym
wiedzą! Czy
kolory, kształty i wielkości
decydują o tym
ile zjem?
15 marca 2014
8 marca 2014
Typowy Dietetyk: RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA
Jest to stan, w którym zostaje zachowany swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.
Nasz organizm
posiada wiele mechanizmów regulujących
środowisko wewnętrzne,
ale nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania
ustroju. W procesach utleniania węglowodanów,
tłuszczów i białek
powstaje kwas węglowy. (w większości
jest wydalany w postaci dwutlenku węgla przez płuca)
Subskrybuj:
Posty (Atom)