25 stycznia 2014

Typowy dietetyk: TŁUSZCZE



Określenie "tłuszcz" obejmuje zarówno grupę produktów spożywczych, jak i składników pokarmowych. Produkty spożywcze (np. masło, margaryna, oleje roślinne) noszą nazwę tłuszczów widocznych. Z kolei lipidy będące naturalnymi składnikami rożnych produktów (np. mięsa, ryb, mleka) nazywamy tłuszczami niewidocznymi. W przeciętnym pożywieniu naszego społeczeństwa występuje około 45% tłuszczu widocznego i około 55% tłuszczu niewidocznego (!) Ponadto tłuszcze i kwasy tłuszczowe możemy podzielić na: nasycone i nienasycone ( jednonienasycone, wielonienasycone - omega 3 i omega 6). Proces utwardzania ciekłych olejów roślinnych (podczas produkcji margaryn) prowadzi do powstawania nienasyconych kwasów o konfiguracji trans, które naturalnie występują też w mleku, przetworach mlecznych i mięsie przeżuwaczy.
  • 1g tłuszczu = 9 kcal
  • udział energii z tłuszczu w diecie podstawowej powinien wynosić ok. 30%
  • maksymalne dzienne spożycie tłuszczów trans nie powinno przekraczać ok. 2

10 stycznia 2014

Glossybox grudzień - magia świąt



Produkty, które znalazły się w świątecznej edycji kosmetycznego pudełka to:

nails inc. – lakier do paznokci w kolorze Victoria (pełny produkt)
„Ten lakier do paznokci charakteryzuje się doskonałą trwałością i wyjątkowym połyskiem,a przy tym łatwo i dokładnie pokrywa płytkę paznokcia.”
komentarz: jestem na tak, ma piękny kolor czerwonego wina